Arduino motoare stepper și Easydriver Motoarele pas cu pas sau motoarele stepper sunt motoare de curent continuu fără perii și sunt ideale dacă vrei să le integrezi într-o anumita aplicație ce necesita o anumită viteză de rotație sau dacă vrei ca motorul să se rotească până într-un anumit punct și apoi să își păstreze poziția Un motor de curent continuu poate fi controlat în sensul mișcării într-un anumit sens cu o viteza data Motorul se rotește cât timp exista tensiune aplicata O rotație completă a unui motor stepper este alcătuita din mai multi pași fiecare pas reprezentând doar o fracțiune din rotația completă a motorului un motor pas cu pas poate fi controlat extrem de precis controlul este ceva mai complicat decât în cazul unui motor de curent continuu În cele ce urmează vom prezenta folosirea EasyDriver (un driver de motor pas cu pas specializat) pentru a controla un motor pas cu pas EasyDriver iți permite să comanzi motorul în pași foarte mici Această tehnica se numește microstepping practic driverul împarte un pas în 8 micropași Asta înseamnă că motorul se poate roti cu precizie ridicată Celălalt parametru important este intensitatea curentului necesar (există o relație directă între aceasta și forța motorului; cu cât motorul necesita un curent mai mare pentru a funcționa cu atât trebuie sa te aștepți că va avea o forță mai mare)

Arduino, motoare stepper și Easydriver

Motoarele pas cu pas sau motoarele stepper sunt motoare de curent continuu, fără perii și sunt ideale dacă vrei să le integrezi într-o anumita aplicație, ce necesita o anumită viteză de rotație sau dacă vrei ca motorul să se rotească până într-un anumit punct și apoi să își păstreze poziția.

Un motor de curent continuu poate fi controlat în sensul mișcării într-un anumit sens cu o viteza data, lucru pe care îl faci prin aplicarea unei anume tensiune la bornele sale. Motorul se rotește cât timp exista tensiune aplicata. Nu vei putea însă să ii controlezi exact rotația (spre exemplu, nu ai cum sa-l rotești cu fix 45 de grade, și apoi să îl oprești).

Modul de funcționare al motoarelor pas cu pas este diferit. O rotație completă a unui motor stepper este alcătuita din mai multi pași, fiecare pas reprezentând doar o fracțiune din rotația completă a motorului. Lucrul asta se datorează construcției interne, rotorul fiind compus din magneți permanenți, iar statorul din înfășurări.

Din acest motiv, un motor pas cu pas poate fi controlat extrem de precis. Îl poți roti spre exemplu cu 1 grad spre stânga (adică a 360-a parte dintr-o rotație completa a axului). Sau îl poți roti cu 45 de grade spre dreapta și apoi îl poți bloca. Sigur, și controlul este ceva mai complicat decât în cazul unui motor de curent continuu. Din fericire, folosind Arduino și un driver specializat, lucrurile devin simple. În cele ce urmează vom prezenta folosirea EasyDriver (un driver de motor pas cu pas specializat) pentru a controla un motor pas cu pas.

EasyDriver iți permite să comanzi motorul în pași foarte mici. Această tehnica se numește microstepping, practic driverul împarte un pas în 8 micropași. Motoarele de uz general realizează o rotație completă în 200 de pași sau unghiul unui pas este de 1,8°.

Dar pentru ca EasyDriver împarte un pas în 8 micropași atunci sunt necesari 1600 de micropași pentru o rotație completă a motorului. Asta înseamnă că motorul se poate roti cu precizie ridicată. La viteze mari, motorul dezvolta însă o forță redusă.

Înainte de a pune în funcțiune circuitul trebuie sa fii atent când alegi sursa de tensiune, pentru ca trebuie sa respecți parametrii motorului: tensiunea de alimentare, și consum. În general, motoarele se alimentează la 12 V.

Celalalt parametru important este intensitatea curentului necesar (există o relație directă între aceasta și forța motorului; cu cât motorul necesita un curent mai mare pentru a funcționa, cu atât trebuie sa te aștepți că va avea o forță mai mare)…

Conținutul acestui articol este în format PDF pus la dispoziție de specialiștii RoboFun.ro. Pentru a vizualiza apăsați butonul Preview iar pentru a descărca butonul Download.

Arduino, motoare stepper și Easydriver

  • Motoarele pas cu pas sau motoarele stepper sunt motoare de curent continuu, fara perii si sunt ideale daca vrei sa le integrezi intr-o anumita aplicatie, ce necesita o anumita viteza de rotatie sau daca vrei ca motorul sa se roteasca pana intr-un anumit punct si apoi sa isi pastreze pozitia. Un motor de curent continuu poate fi controlat in sensul miscarii intr-un anumit sens cu o viteza data, lucru pe care il faci prin aplicarea unei anume tensiune la bornele sale. Motorul se roteste cat timp exista tensiune aplicata. Nu vei putea insa sa ii controlezi exact rotatia (spre exemplu, nu ai cum sa-l rotesti cu fix 45 de grade, si apoi sa il opresti). Modul de functionare al motoarelor pas cu pas este diferit. O rotatie completa a unui motor stepper este alcatuita din mai multi pasi, fiecare pas reprezentand doar o fractiune din rotatie completa a motorului. Lucrul asta se datoreaza constructiei interne, rotorul fiind compus din magneti permanenti, iar statorul din infasurari. Din acest motiv, un motor pas cu pas poate fi controlat extrem de precis. Il poti roti spre exemplu cu 1 grad spre stanga (adica a 360-a parte dintr-o rotatie completa a axului). Sau il poti roti cu 45 de grade spre dreapta si apoi il poti bloca. Sigur, si controlul este ceva mai complicat decat in cazul unui motor de curent continuu. Din fericire, folosind Arduino si un driver specializat, lucrurile devin simple. In cele ce urmeaza vom prezenta folosirea EasyDriver (un driver de motor pas cu pas specializat) pentru a controla un motor pas cu pas. EasyDriver iti permite sa comanzi motorul in pasi foarte mici. Aceasta tehnica se numeste microstepping, practic driverul imparte un pas in 8 micropasi. Motoarele de uz general realizeaza o rotatie completa in 200 de pasi sau unghiul unui pas este de 1,8°. Dar pentru ca EasyDriver imparte un pas in 8 micropasi atunci sunt necesari 1600 de micropasi pentru o rotatie completa a motorului. Asta inseamna ca motorul se poate roti cu precizie ridicata. La viteze mari, motorul dezvolta insa o forta redusa. Inainte de a pune in functiune circuitul trebuie sa fii atent cand alegi sursa de tensiune, pentru ca trebuie sa respecti parametrii motorului: tensiunea de alimentare, si consum. In general, motoarele se alimenteaza la 12 V. Spre exemplu, si aceasta - http://www.robofun.ro/stepper_motor_100g_cm si acesta - http://www.robofun.ro/motor_stepper si acesta – http://www.robofun.ro/motor_stepper_400_pasi_4_8_kg_cm, toate functioneaza la 12 V. Celalalt parametru important este intensitatea curentului necesar (eista o relatie directa intre aceasta si forta motorului; cu cat motorul necesita un curent mai mare pentru a functiona, cu atat trebuie sa te astepti ca va avea o forta mai mare).

Citește și:

Poți folosi următorul cupon de reducere pentru a obține discount la componente electronice:

Upgrade Deals

Buy 2 Get 8% Off,Buy 4 Get 18% Off

More Less
8%-18%
Expiră la: 01-01-2024
LinkedIn

Pentru alte cupoane de reducere apăsați aici

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Reply

Close Menu