crisstel.ro Cum sa realizăm localizarea obiectelor utilizând balize Bluetooth Localizarea prin GPS este utilizată la ora actuală pe scară largă pentru localizare pe întreg cuprinsul globului. Există cazuri în care localizarea prin GPS este dificilă dacă nu imposibilă, cel mai bun exemplu fiind localizarea în interiorul unei clădiri metode de localizare bazate pe triangularizarea unui semnal radio Semnalul radio poate fi bazat pe frecvențe și modulații speciale sau larg răspândite (precum semnalul WiFi) balize radio bluetooth și receptor radio bluetooth Baliza radio bluetooth are rolul de a emite un semnal radio la un interval de timp fix formă de comunicație între sistemele receptor pentru a realiza triangularizarea semnalului radio Soluția propusă acoperă doar partea de măsurare a puterii semnalului radio de către receptorul radio bluetooth

Cum sa realizăm localizarea obiectelor utilizând balize bluetooth

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Problema localizării unui obiect sau a unei persoane are soluții variate adaptate în funcție de domeniul de utilizare și de infrastructura tehnică pe care se bazează. Localizarea prin GPS este utilizată la ora actuală pe scară largă pentru localizare pe întreg cuprinsul globului. Această metodă este îmbunătățită prin implementarea unor mecanisme complementare precum a GPS ce îmbunătățesc precizia de localizare.

Totuși, există cazuri în care localizarea prin GPS este dificilă dacă nu imposibilă, cel mai bun exemplu fiind localizarea în interiorul unei clădiri. În aceste cazuri se utilizează, cel mai adesea, metode de localizare bazate pe triangularizarea unui semnal radio. Semnalul radio poate fi bazat pe frecvențe și modulații speciale sau larg răspândite (precum semnalul WiFi).

În cadrul lecției de față ne propunem să explorăm această metodă utilizând cea mai simplă și ieftină soluție: localizarea bazată pe balize radio bluetooth. În cadrul procesului de localizare vor fi implicate două tipuri de sisteme: balize radio bluetooth și receptor radio bluetooth.

Baliza radio bluetooth are rolul de a emite un semnal radio la un interval de timp fix. Acest semnal radio va reprezenta elementul pe care se va realiza localizarea. Receptorul radio are rolul de a recepționa semnalul radio și, pe baza puterii acestuia, de a determina distanța aproximativă față de emițător (baliza radio).

Având în vedere distanța maximă pe care poate să o acopere semnalul radio bluetooth o astfel de metodă poate fi folosită pentru localizarea în incinte sau zone cu raza de câteva zeci de metri sau, în spații deschise, până la o sută de metri.

Există două scenarii posibile de localizare: mai multe balize ce permit localizarea receptorului radio pe baza distanței față de fiecare baliză în parte sau mai multe sisteme de recepție ce permit localizarea unei balize pe baza distanței față de fiecare de fiecare sistem de recepție radio (în acest caz trebuie să existe o formă de comunicație între sistemele receptor pentru a realiza triangularizarea unui semnal radio ).

Algoritmul de triangularizare a poziției în funcție de distanțele dintre sisteme este în afara ariei de acoperire a acestui material. Soluția propusă acoperă doar partea de măsurare a puterii semnalului radio de către receptorul radio bluetooth…

Conținutul acestui articol este în format PDF pus la dispoziție de specialiștii RoboFun.ro. Pentru a vizualiza apăsați butonul Preview iar pentru a descărca butonul Download.

Cum sa realizăm localizarea obiectelor utilizând balize bluetooth

 • Problema localizării unui obiect sau a unei persoane are soluții variate adaptate în funcție de domeniul de utilizare și de infrastructura tehnică pe care se bazează. Localizarea prin GPS este utilizată la ora actuală pe scară largă pentru localizare pe întreg cuprinsul globului. Această metodă este îmbunătățită prin implementarea unor mecanisme complementare precum aGPS [1] ce îmbunătățesc precizia de localizare. Totuși, există cazuri în care localizarea prin GPS este dificilă dacă nu imposibilă, cel mai bun exemplu fiind localizarea în interiorul unei clădiri. În aceste cazuri se utilizează, cel mai adesea, metode de localizare bazate pe triangularizarea unui semnal radio. Semnalul radio poate fi bazat pe frecvențe și modulații speciale sau larg răspândite (precum semnalul WiFi). În cadrul lecției de față ne propunem să explorăm această metodă utilizând cea mai simplă și ieftină soluție: localizarea bazată pe balize radio bluetooth. În cadrul procesului de localizare vor fi implicate două tipuri de sisteme: balize radio bluetooth și receptor radio bluetooth. Baliza radio bluetooth are rolul de a emite un semnal radio la un interval de timp fix. Acest semnal radio va reprezenta elementul pe care se va realiza localizarea. Receptorul radio are rolul de a recepționa semnalul radio și, pe baza puterii acestuia, de a determina distanța aproximativă față de emițător (baliza radio). Având în vedere distanța maximă pe care poate să o acopere semnalul radio bluetooth o astfel de metodă poate fi folosită pentru localizarea în incinte sau zone cu raza de câteva zeci de metri sau, în spații deschise, pâna la o sută de metri. Există două scenarii posibile de localizare: mai multe balize ce permit localizarea receptorului radio pe baza distanței față de fiecare baliză în parte sau mai multe sisteme de recepție ce permit localizarea unei balize pe baza distanței față de fiecare de fiecare sistem de recepție radio (în acest caz trebuie să existe o formă de comunicație între sistemele receptor pentru a realiza triangularizarea semnalului radio). Algortimul de triangularizare a poziției în funcție de distanțele dintre sisteme este în afara ariei de acoperire a acestui material. Soluția propusă acoperă doar partea de măsurare a puterii semnalului radio de către receptorul radio bluetooth. Pentru mai multe informații puteți să consultați articolul: „DIY localization using radio frequency beacons” [2].

  Citește și:

  https://crisstel.ro/how-sunny-is-the-blue-partea-a-ii-a/

  Poți folosi următorul cupon de reducere pentru a obține discount la componente electronice:

  [wpcd_coupon id=2636]

  Pentru alte cupoane de reducere apăsați aici

  10 proiecte cu arduino pdf Buton metalic albastru cu mentinere cu protectie la intemperii 16mm
  Arduino kituri Incuietoare Solenoid 12VDC localizarea obiectelor balize bluetooth
  Curs arduino MOD IRDA localizarea obiectelor balize bluetooth
  Instalare Arduino Uno Third Hand Kit localizarea obiectelor balize bluetooth
  Robotica pentru copii Cutie Rainbow Pibow pentru Raspberry Pi Model B+ V2 localizarea obiectelor balize bluetooth
  Robotica curs pdf Extensie cablu Ethernet localizarea obiectelor balize bluetooth
  Micul programator Roti 90x10mm Albe localizarea obiectelor balize bluetooth
  Cursuri robotica sibiu Senzor de distanta Sharp GP2Y0D815Z0F 15cm localizarea obiectelor balize bluetooth
  Cursuri robotica sector 6 MiFare Classic (13.56MHz RFID NFC) Sticker 1KB triangularizarea unui semnal radio
  Curs gratuit arduino lectia 12 MiFare Classic (13.56MHz RFID NFC) Clear Tag 1KB triangularizarea unui semnal radio
  Curs gratuit arduino lectia 2 LM4040 Voltage Reference Breakout 2.048V si 4.096V triangularizarea unui semnal radio
  Curs arduino pdf DRV8835 Dual Motor Driver Carrier triangularizarea unui semnal radio
  Blog robofun ro Conector roata 4mm M3 triangularizarea unui semnal radio
  Arduino pdf romana Set cabluri POE triangularizarea unui semnal radio
  Exercitii arduino DRV8834 Low Voltage Stepper Motor Driver
  Programarea placii arduino pdf RGB Gesture Sensor APDS 9960 modulații speciale larg răspândite
  Carte introducere în arduino pdf Wild Thumper 6WD All Terrain Chassis Black 75:1 modulații speciale larg răspândite
  10 proiecte cu arduino pdf Obiect printat 3D la cerere din cauciuc modulații speciale larg răspândite
  Arduino kituri Sanyo Pancake Stepper Motor: Bipolar 200 Steps Rev 50 16mm 5.9V 1 A Phase modulații speciale larg răspândite
  Curs arduino Bracket Pair for Sharp GP2Y0A02 GP2Y0A21 and GP2Y0A41 Distance Sensors Multi Option modulații speciale larg răspândite
  Curs gratuit arduino lectia 2 Micro OLED Breakout modulații speciale larg răspândite
  Curs gratuit arduino lectia 10 Bracket Pair for Sharp GP2Y0A02 GP2Y0A21 and GP2Y0A41 Distance Sensors Parallel
  Curs arduino pdf Bracket Pair for Sharp GP2Y0A02 GP2Y0A21 and GP2Y0A41 Distance Sensors Perpendicular
  Curs gratuit arduino lectia 12 Audio FX Sound Board WAV OGG Trigger cu 16MB Flash
  Robotica curs pdf Letcon 40 W pe balize radio bluetooth
  10 proiecte cu arduino Mini Pan Tilt Kit pe balize radio bluetooth
  Lectia 1 arduino Audio FX Sound Board WAV OGG Trigger cu 2MB Flash pe balize radio bluetooth
  Magazin arduino Regulator 5V StepUP StepDown 500mA pe balize radio bluetooth
  Cartea arduino Pi Tin pentru Raspberry Pi Black (B+) V2 pe balize radio bluetooth
  Robotica pentru incepatori Standard Gripper Kit B Straight Mount pe balize radio bluetooth
  Curs gratuit arduino lectia 14 MicroView OLED Arduino Module pe balize radio bluetooth
  Curs gratuit arduino lectia 15 Micro Gripper Kit A Straight Mount determina distanța aproximativă emițător
  Curs gratuit arduino lectia 5 Standard Gripper Kit A Channel Mount determina distanța aproximativă emițător
  Curs gratuit arduino lectia 7 70 pin Hirose Header Intel Edison 3mm determina distanța aproximativă emițător
  Proiecte arduino interesante MicroView USB Programmer determina distanța aproximativă emițător
  Curs gratuit arduino lectia 10 Cutie 4 baterii AA determina distanța aproximativă emițător
  Curs gratuit arduino lectia 4 tinyESC v2 Brushed Speed Controller
  Curs gratuit arduino lectia 13 Zumo Reflectance Sensor Array
  Arduino in limba romana Raspberry Pi Cookbook by Simon Monk
  Cursuri arduino Adafruit FT232H Breakout USB to GPIO+SPI+I2C
  Arduino pdf romana SparkFun Block for Intel Edison GPIO
  Exercitii arduino USB to Serial Bridge USB PA5
  Programarea placii arduino pdf Kit Complet Structura Prusa I3
  Carte introducere în arduino pdf A Star 32U4 Prime LV
     

Citește și:

Poți folosi următorul cupon de reducere pentru a obține discount la componente electronice:

RoboFun – Schimba Viitorul Cu Un Nou Proiect De Robotica – Creează Cu Arduino
Expiră la:

Aceasta campanie se adresează pasionaților si amatorilor de robotica, care doresc sa dezvolte un nou proiect inedit. La baza campaniei este gama de placi de dezvoltare si de accesorii Arduino, una dintre cele mai importante resurse de articole pentru robotica. Kit-urile si produsele Arduino sunt concepute pentru a facilita crearea de noi proiecte de robotica ușor, destinate atât începătorilor, cat si celor avansați sau studenților la facultățile de profil. De asemenea, doritorii pot avea la îndemâna diverse ghiduri Arduino pentru a construi noi proiecte, cat si cărți cu resurse informaționale si inspirație pentru robotica, disponibile pe Robofun.ro

More Less
LinkedIn

Pentru alte cupoane de reducere apăsați aici

Leave a Reply

Arduino și Raspberry Pi news

 • Engaging Black girls in STEM learning through game design
  by Sue Sentance (Raspberry Pi Blog – Raspberry Pi) on 8 March 2021

  Today is International Women’s Day, giving us the perfect opportunity to highlight a research project focusing on Black girls learning computing. Between January and July 2021, we’re partnering with the Royal Academy of Engineering to host speakers from the UK and USA to give a series of research seminars focused on diversity and inclusion. By… The post Engaging Black girls in STEM learning through game design appeared first on Raspberry Pi.

 • Raspberry Pi thermal camera
  by Ashley Whittaker (Raspberry Pi Blog – Raspberry Pi) on 5 March 2021

  It has been a cold winter for Tom Shaffner, and since he is working from home and leaving the heating on all day, he decided it was finally time to see where his house’s insulation could be improved. An affordable solution His first thought was to get a thermal IR (infrared) camera, but he found… The post Raspberry Pi thermal camera appeared first on Raspberry Pi.

 • Swing into action with an homage to Pitfall! | Wireframe #48
  by Ryan Lambie (Raspberry Pi Blog – Raspberry Pi) on 4 March 2021

  Grab onto ropes and swing across chasms in our Python rendition of an Atari 2600 classic. Mark Vanstone has the code Whether it was because of the design brilliance of the game itself or because Raiders of the Lost Ark had just hit the box office, Pitfall Harry became a popular character on the Atari… The post Swing into action with an homage to Pitfall! | Wireframe #48 appeared first on Raspberry Pi.

 • Raspberry Pi Pico – Vertical innovation
  by James Adams (Raspberry Pi Blog – Raspberry Pi) on 3 March 2021

  Our Chief Operating Officer and Hardware Lead James Adams talked to The MagPi Magazine about building Raspberry Pi’s first microcontroller platform. On 21 January we launched the $4 Raspberry Pi Pico. As I write, we’ve taken orders for nearly a million units, and are working hard to ramp production of both the Pico board itself… The post Raspberry Pi Pico – Vertical innovation appeared first on Raspberry Pi.

 • Make an animated sign with Raspberry Pi Pico
  by Andrew Gregory (Raspberry Pi Blog – Raspberry Pi) on 2 March 2021

  Light up your living room like Piccadilly Circus with this Raspberry Pi Pico project from the latest issue of HackSpace magazine. Don’t forget, it’s not too late to get your hands on our new microcontroller for FREE if you subscribe to HackSpace magazine. HUB75 LED panels provide an affordable way to add graphical output to… The post Make an animated sign with Raspberry Pi Pico appeared first on Raspberry Pi.

 • How your young people can create with tech for Coolest Projects 2021
  by Helen Drury (Raspberry Pi Blog – Raspberry Pi) on 1 March 2021

  In our free Coolest Projects online showcase, we invite a worldwide community of young people to come together and celebrate what they’ve built with technology. For this year’s showcase, we’ve already got young tech creators from more than 35 countries registered, including from India, Ireland, UK, USA, Australia, Serbia, Japan, and Syria! Register to become… The post How your young people can create with tech for Coolest Projects 2021 appeared first on Raspberry Pi.

 • Pi Day at the Raspberry Pi Foundation
  by Eben Upton (Raspberry Pi Blog – Raspberry Pi) on 26 February 2021

  Pi Day is a special occasion for people all around the world (your preferred date format notwithstanding), and I love seeing all the ways that makers, students, and educators celebrate. This year at the Raspberry Pi Foundation, we’re embracing Pi Day as a time to support young learners and creators in our community. Today, we… The post Pi Day at the Raspberry Pi Foundation appeared first on Raspberry Pi.

 • #MonthOfMaking is back in The MagPi 103!
  by Rob Zwetsloot (Raspberry Pi Blog – Raspberry Pi) on 25 February 2021

  Hey folks, Rob from The MagPi here! I hope you’ve been doing well. Despite how it feels, a brand-new March is just around the corner. Here at The MagPi, we like to celebrate March with our annual #MonthOfMaking event, where we want to motivate you to get making. But what should I make? Making what?… The post #MonthOfMaking is back in The MagPi 103! appeared first on Raspberry Pi.

 • Universal design for learning in computing | Hello World #15
  by Hayley Leonard (Raspberry Pi Blog – Raspberry Pi) on 24 February 2021

  In our brand-new issue of Hello World magazine, Hayley Leonard from our team gives a primer on how computing educators can apply the Universal Design for Learning framework in their lessons. Universal Design for Learning (UDL) is a framework for considering how tools and resources can be used to reduce barriers and support all learners.… The post Universal design for learning in computing | Hello World #15 appeared first on Raspberry Pi.

 • How to get started with FUZIX on Raspberry Pi Pico
  by Alasdair Allan (Raspberry Pi Blog – Raspberry Pi) on 23 February 2021

  FUZIX is an old-school Unix clone that was initially written for the 8-bit Zilog Z80 processor and released by Alan Cox in 2014. At one time one of the most active Linux developers, Cox stepped back from kernel development in 2013. While the initial announcement has been lost in the mists because he made it… The post How to get started with FUZIX on Raspberry Pi Pico appeared first on Raspberry Pi.

 • Pi Pico Pinout and Power Pins
  by Matt (Raspberry Pi Spy) on 24 January 2021

  Understanding the Pi Pico Pinout is vital to getting the best out of Pi Pico. The Raspberry Pi Pico is a microcontroller board that makes use of the RP2040 chip developed by the designers of the Raspberry Pi. The Pico can accept 0.1″ pin-headers which can be soldered to the board as required. Pi Pico [...] The post Pi Pico Pinout and Power Pins appeared first on Raspberry Pi Spy.

 • Install Arduino IDE on Raspberry Pi
  by Matt (Raspberry Pi Spy) on 28 December 2020

  The Arduino IDE is a vital tool for flashing Arduino devices. You can install Arduino IDE on Raspberry Pi OS using these easy steps. You could use apt: but this results in the installation of Arduino IDE version 1.6. This is an extremely outdated version which makes it difficult to use or impossible to flash [...] The post Install Arduino IDE on Raspberry Pi appeared first on Raspberry Pi Spy.