Ethernet Shield Arduino se poate conecta la Internet exact ca un PC obișnuit. Poate funcționa în regim de client (accesând alte site-uri web din Internet așa cum faci tu când navighezi pe Internet) sau poate funcționa în regim de server web poți face ca Arduino împreună cu Ethernet Shield să citească date de la senzori de mediu serviciu dedicat pentru culegere și stocare de date de la senzori poți folosi un senzor de umiditate montat într-un ghiveci Arduino îți va trimite mesaje pe Twitter spațiu comun în care se pătrunde pe baza de card-uri RFID poți face ca Arduino să se conecteze la serverul weather.com HTML este un mod de reprezentare a informației vizuale Poți vedea exact codul HTML al unei pagini dacă folosești opțiunea

Ethernet Shield

Prin intermediul Ethernet shield, Arduino se poate conecta la Internet exact ca un PC obișnuit. Poate funcționa în regim de client (accesând alte site-uri web din Internet, așa cum faci tu când navighezi pe Internet) sau poate funcționa în regim de server web (și atunci tu – sau oricine altcineva – îl poate accesa de oriunde din Internet folosind un browser obișnuit).

Aplicațiile sunt multe și spectaculoase. Spre exemplu, poți face ca Arduino împreună cu Ethernet Shield să citească date de la senzori de mediu (temperatura, presiune atmosferica, umiditate, nivel de monoxid de carbon) și să le trimită la fiecare 5 secunde prin Internet către un formular tip Excel creat în Google Docs.

La fel de simplu este ca în loc de Google Docs să folosești COSM.COM, un serviciu dedicat pentru culegere și stocare de date de la senzori. Sau poți folosi un senzor de umiditate montat într-un ghiveci, și atunci când planta nu are suficientă apa, Arduino îți va trimite mesaje pe Twitter.

Sau, daca ai un spațiu comun în care se pătrunde pe baza de card-uri RFID, atunci Arduino poate anunța pe Twitter prezenta unei anumite persoane (soluție pe care chiar o folosim în acest moment pentru accesul la hacker-space-ul inventeaza.ro din București). Sau poți face ca Arduino să se conecteze la serverul weather.com, să obțină vremea probabila, și să o afișeze pe un LCD montat pe oglinda din baie.

Client Web, IP prin DHCP

Exemplul de mai jos demonstrează o conexiune făcută cu Arduino la serverul google.com, conexiune pe care Arduino o folosește ca să caute pe Google termenul “arduino”. Rezultatul căutării (la nivel de HTML) este afișat în Serial Monitor.

Înainte de a trece la cod, să povestim un pic de comunicarea prin Internet. Un browser (cel pe care îl folosești tu ca să citești știrile online) face o cerere către un server (calculatorul aflat la sediul firmei de hosting care stochează informația), iar în urma acestei cereri, serverul răspunde cu un text în format HTML.

HTML este un mod de reprezentare a informației vizuale, care conține atât textul pe care îl citești tu, cât și elementele de formatare în pagina. Poți vedea exact codul HTML al unei pagini dacă folosești opțiunea “view source” din browser. Pe lângă HTML, răspunsul serverului mai conține și un text care conține informații despre răspuns (numit “header HTTP”).

Dacă atunci când accesezi o pagina în browser, toată informația suplimentară legata de formatarea în pagina și de header HTTP este deja interpretata și folosita de browser (astfel încât tu vezi doar rezultatul final, informația vizuală), în cazul în care faceți o cerere web cu Arduino nu se întâmpla asta.

La Arduino ajunge întreaga informație generata de browser, neprocesată în vreun fel, inclusiv header-ele HTTP. Astfel, ceea ce vei vedea în Serial Monitor în cazul exemplului de mai jos nu va fi chiar ceea ce vezi în browser când faci o căutare pe Google, dar informația va fi exact aceeași.

Conținutul acestui articol este în format PDF pus la dispoziție de specialiștii RoboFun.ro. Pentru a vizualiza apăsați butonul Preview iar pentru a descărca butonul Download.

Ethernet Shield

  • Prin intermediul acestui shield, Arduino se poate conecta la Internet exact ca un PC obisnuit. Poate functiona in regim de client (accesand alte site-uri web din Internet, asa cum faci tu cand navighezi pe Internet) sau poate functiona in regim de server web (si atunci tu – sau oricine altcineva – il poate accesa de oriunde din Internet folosind un browser obisnuit). Aplicatiile sunt multe si spectaculoase. Spre exemplu, poti face ca Arduino sa citeasca date de la senzori de mediu (temperatura, presiune atmosferica, umiditate, nivel de monoxid de carbon) si sa le trimita la fiecare 5 secunde prin Internet catre un formular tip Excel creat in Google Docs. La fel de simplu este ca in loc de Google Docs sa folosesti COSM.COM, un serviciu dedicat pentru culegere si stocare de date de la senzori. Sau poti folosi un senzor de umiditate montat intr-un ghiveci, si atunci cand planta nu are suficienta apa, Arduino iti va trimite mesaje pe Twitter. Sau, daca ai un spatiu comun in care se patrunde pe baza de card-uri RFID, atunci Arduino poate anunta pe Twitter prezenta unei anumite persoane (solutie pe care chiar o folosim in acest moment pentru accesul la hacker-space-ul inventeaza.ro din Bucuresti). Sau poti face ca Arduino sa se conecteze la serverul weather.com, sa obtina vremea probabila, si sa o afiseze pe un LCD montat pe oglinda din baie. Client Web, IP prin DHCP Exemplul de mai jos demonstreaza o conexiune facuta cu Arduino la serverul google.com, conexiune pe care Arduino o foloseste ca sa caute pe Google termenul "arduino". Rezultatul cautarii (la nivel de HTML) este afisat in Serial Monitor. Inainte de a trece la cod, sa povestim un pic de comunicarea prin Internet. Un browser (cel pe care il folosesti tu ca sa citesti stirile online) face o cerere catre un server (calculatorul aflat la sediul firmei de hosting care stocheaza informatia), iar in urma acestei cereri, serverul raspunde cu un text in format HTML. HTML este un mod de reprezentare a informatiei vizuale, care contine atat textul pe care il citesti tu, cat si elementele de formatare in pagina. Poti vedea exact codul HTML al unei pagini daca folosesti optiunea "view source" din browser. Pe langa HTML, raspunsul serverului mai contine si un text care contine informatii despre raspuns (numit "header HTTP"). Daca atunci cand accesezi o pagina in browser, toata informatia suplimentara legata de formatarea in pagina si de header-e HTTP este deja interpretata si folosita de browser (astfel incat tu vezi doar rezultatul final, informatia vizuala), in cazul in care facei o cerere web cu Arduino nu se intampla asta. La Arduino ajunge intreaga informatie generata de browser, neprocesata in vreun fel, inclusiv header-ele HTTP. Astfel, ceea ce vei vedea in Serial Monitor in cazul exemplului de mai jos nu va fi chiar ceea ce vezi in browser cand faci o cautare pe Google, dar informatia va fi exact aceeasi.

Citește și:

Poți folosi următorul cupon de reducere pentru a obține discount la componente electronice:

Upgrade Deals

Buy 2 Get 8% Off,Buy 4 Get 18% Off

More Less
8%-18%
Expiră la: 01-01-2024
LinkedIn

Pentru alte cupoane de reducere apăsați aici

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Reply

Close Menu