Senzori Accelerație Senzorii de accelerație detectează accelerația Se pot folosi pentru măsurarea accelerațiilor instantanee pe care le înregistrează un element în mișcare pentru a detecta direcția verticala pe baza accelerației gravitaționale g, care are întotdeauna direcția verticala Orice Smartphone are deja incorporat un accelerometru accelerometru este folosit pentru rotirea automata a ecranului atunci când întorci telefonul astfel poziția telefonului este detectată un accelerometru este utilizat pentru a sesiza mișcarea accelerometrul pe 3 axe din interiorul acestuia simte mișcarea mâinii și mișca jucătorul de pe ecran în consecința Accelerometre cu conectare analogica și cu conectare I2C Cele cu conectare analogica folosesc pinii analogici ai Arduino Cele cu conectare I2C folosesc cei doi pini I2C (SDA și SCL) accelerometrele digitale (cu conectare pe I2C) sunt mai exacte și mai putin afectate de zgomot decât cele analogice Accelerometrele cu conectare analogica sunt însa cu mult mai simplu de folosit cu cât scala este mai mica cu atât precizia este mai mare Banda unui accelerometru (

Senzori Accelerație

Senzorii de accelerație detectează (destul de evident :), accelerația. Se pot folosi pentru măsurarea accelerațiilor instantanee pe care le înregistrează un element în mișcare, sau pentru a detecta direcția verticala (pe baza accelerației gravitaționale g, care are întotdeauna direcția verticala).

Orice Smartphone are deja incorporat un accelerometru (pe lângă multe alte dispozitive), care accelerometru este folosit pentru rotirea automata a ecranului atunci când întorci telefonul. Atunci când rotești telefonul, accelerația gravitaționala a Pământului (care întotdeauna are direcția verticală) își schimba orientarea în raport cu telefonul (pentru ca telefonul se rotește), și astfel poziția telefonului este detectată.

De asemenea, un accelerometru este utilizat pentru a sesiza mișcarea. De exemplu, în cazul unui joystick WII, accelerometrul pe 3 axe din interiorul acestuia simte mișcarea mâinii și mișca jucătorul de pe ecran în consecința (ca o mica paranteza, un pic mai târziu vom vedea cum putem conecta direct la Arduino joystick-ul WII).

Din punct de vedere al conectării la Arduino, exista doua tipuri de accelerometre : cu conectare analogica și cu conectare I2C. Cele cu conectare analogica folosesc pinii analogici ai Arduino (câte un pin pentru fiecare axa). Cele cu conectare I2C folosesc cei doi pini I2C (SDA și SCL, care în cazul Arduino sunt conectați la pinii analogici ai Arduino 4 și 5).

Ca principiu general, accelerometrele digitale (cu conectare pe I2C) sunt mai exacte și mai putin afectate de zgomot decât cele analogice. Accelerometrele cu conectare analogica sunt însa cu mult mai simplu de folosit. Un alt parametru al unui accelerometru este scala acestuia. Spre exemplu, ADXL335 poate masura de la -3g pana la 3g (are o scala de 6g).

Altele, cum ar fi LIS331, au o scala selectabila din software (maxim -24g pana la 24g). Ca regula, cu cât scala este mai mica, cu atât precizia este mai mare. În funcție de proiect, vei vrea sa-ți alegi un accelerometru cu o scala suficient de mare încât să poată măsura întreaga gama de accelerații pe care le vei întâlni, dar nu cu mult mai mare de atât, ca să iți păstrezi totuși precizia.

Banda unui accelerometru (“bandwidth”) determina de câte ori pe secunda poate fi citit senzorul de către Arduino. Un accelerometru cu o banda de 100 Hz poate fi citit de 100 de ori pe secunda. Din punct de vedere al numărului de axe citite, exista accelerometre cu o axa, cu doua, sau cu trei axe. Cele cu trei axe sunt cel mai des întâlnite…

Senzori Accelerație

  • Senzorii de acceleratie detecteaza (destul de evident :), acceleratia. Se pot folosi pentru masurarea acceleratiilor instantanee pe care le inregistreaza un element in miscare, sau pentru a detecta directia verticala (pe baza acceleratiei gravitationale g, care are intotdeauna directia verticala). Orice smartphone are deja incorporat un accelerometru (pe langa multe alte dispozitive), care accelerometru este folosit pentru rotirea automata a ecranului atunci cand intorci telefonul. Atunci cand rotesti telefonul, acceleratia gravitationala a Pamantului (care intotdeauna are directia verticala) isi schimba orientarea in raport cu telefonul (pentru ca telefonul se roteste), si astfel pozitia telefonului este detectata. De asemenea, un accelerometru este utilizat pentru a sesiza miscarea. De exemplu, in cazul unui joystick WII, accelerometrul pe 3 axe din interiorul acestuia simte miscarea mainii si misca jucatorul de pe ecran in consecinta (ca o mica paranteza, un pic mai tarziu vom vedea cum putem conecta direct la Arduino joystick-ul WII). Din punct de vedere al conectarii la Arduino, exista doua tipuri de accelerometre : cu conectare analogica si cu conectare I2C. Cele cu conectare analogica folosesc pinii analogici ai Arduino (cate un pin pentru fiecare axa). Cele cu conectare I2C folosesc cei doi pini I2C (SDA si SCL, care in cazul Arduino sunt conectati la pinii analogici 4 si 5). Ca principiu general, accelerometrele digitale (cu conectare pe I2C) sunt mai exacte si mai putin afectate de zgomot decat cele analogice. Accelerometrele cu conectare analogica sunt insa cu mult mai simplu de folosit. Un alt parametru al unui accelerometru este scala acestuia. Spre exemplu, ADXL335 poate masura de la -3g pana la 3g (are o scala de 6g). Altele, cum ar fi LIS331, au o scala selectabila din software (maxim -24g pana la 24g). Ca regula, cu cat scala este mai mica, cu atat precizia este mai mare. In functie de proiect, vei vrea sa-ti alegi un accelerometru cu o scala suficient de mare incat sa poata masura intreaga gama de acceleratii pe care le vei intalni, dar nu cu mult mai mare de atat, ca sa iti pastrezi totusi precizia. Banda unui accelerometru ("bandwidth") determina de cate ori pe secunda poate fi citit senzorul de catre Arduino. Un accelerometru cu o banda de 100 Hz poate fi citit de 100 de ori pe secunda. Din punct de vedere al numarului de axe citite, exista accelerometre cu o axa, cu doua, sau cu trei axe. Cele cu trei axe sunt cel mai des intalnite.

Citește și:

Poți folosi următorul cupon de reducere pentru a obține discount la componente electronice:

Upgrade Deals

Buy 2 Get 8% Off,Buy 4 Get 18% Off

More Less
8%-18%
Expiră la: 01-01-2024
LinkedIn

Pentru alte cupoane de reducere apăsați aici

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Reply

Close Menu