You are currently viewing Taxe și comisioane vamale, transportatori și timpi de expediție la cumpăraturile online din China

Taxe și comisioane vamale, transportatori și timpi de expediție la cumpăraturile online din China

Înainte de a face o comandă online din China sau de oriunde din afara spațiului comunitar, trebuie să avem în vedere și obligațiile de plată constând în taxe și comisioane vamale care se percep în România pentru a vedea dacă în aceste condiții, produsul mai rentează sau nu. Pentru simplificare avem 3 categorii de taxe și comisioane vamale de bază toate calculate în euro:

  • Sub 10 euro– nu plătim nimic;
  • Între 10 – 150 euro datorăm TVA -19% din valoarea trimiterii;
  • Peste 150 euro datorăm taxa de import cu valoarea maxima de 5% în funcție de catalogul produselor la care se adaugă TVA- 19%.

Legislația care prevede taxele vamale are la bază Noul Codul Fiscal actualizat 2020 și Regulamentul CEE nr. 2568/87 privind Nomenclatura tarifară și statistica și Tariful Vamal Comun.

În continuare vom vorbi despre transportatori și felul în care se colectează taxele vamale de la fiecare.

Transportatorii agreați și timpii pentru expediția trimiterilor către Romania conform datelor de pe site-ul oficial sunt:

Metode de transport Timp de transport Tracking information
European Railway Direct Mail 40-50 zile lucrătoare Tracked
Standard Shipping 7-35 zile lucrătoare Not Tracked
EU Priority Line 7-15 zile lucrătoare Tracked
Electric Vehicle Direct Mail 12-19 zile lucrătoare Tracked
Expedited Shipping Service 5-8 zile lucrătoare Tracked
EMS Express Mail Service 7-15 zile lucrătoare Tracked
Air Parcel Register 7-35 zile lucrătoare Tracked

Dintre acestia, la plasarea comenzii, pentru categoria de produs, sunt activați cei ce se pretează pentru transportul respectiv, cu siguranță nu îi vom regăsi pe toți pe listă.

decathlon.ro

Produsul comandat prin Standard shipping ( gratuit și fără numar de urmărire – tracking number) sau Air Parcel (cu plată în jur de 1,3$ cu tracking number) intră în țară prin Poșta Română. Față de acum 2 sau 3 ani, observ cu satisfacție ca aceasta companie  se mișca mult mai bine, coletele sub 10 euro vin direct acasa, iar cele peste aceasta valoare la oficiile vamale. Plata se face la vamă.

Aici suntem încă în epoca de piatră (cel puțin la Constanța), trimiterile sunt înregistrate manual într-un registru format A3, cu multe rubrici iar factura și chitanța se emit tot manual. Tot ce lipsește, ma apuca nostalgia recunosc, sunt cotierele de pe timpuri și creionul chimic – de aici cozile interminabile la oficiile poștale cu serviciul vamal alăturat.

Taxe și comisioane vamale transportator timpi produsul

Produsul trimis prin EU Priority Line sosește direct acasă, taxele vamale intră în sarcina vânzătorului, ele vor avea un preț mai mare pentru un produs cu preț mic și invers. Spre exemplu la monocularul din imagine, tariful de expediție este de 8,31 $ pentru un preț de 9,99$ (ceea ce nu rentează deloc) față de 0,7$ pentru un produs de 204,6$.

Taxe și comisioane vamale transportator timpi produsul

Observați că la costul transportului prin EU Priority Line de 0,7$, am plătit asigurarea de 4$ care mă ajută în mai multe feluri astfel: în ipoteza că produsul este furat pe drum sau deteriorat beneficiez de returnarea automată a banilor, iar în cazul în care la ajungerea coletului meu sunt nevoit să plătesc taxe vamale, pe baza asigurării trimit cererea cu dovada plății  către serviciul clienți și mi se returnează banii plătiți pe taxe. Deci, prin acest serviciu, costul meu final este cel plătit pe site (consider că taxele vamale au fost incluse în preț, nicidecum ocolite). Deși cele mai multe informații dau ca și transportatori ai EU Priority Line pentru Romania compania GLS, eu personal am primit coletul prin Fan Courier.

Serviciul EMS (Express Mail Service) este oarecum similar celui al EU Priority Line, diferența o dă prețul mai mare cu 4-5 $.

Un alt serviciu de transportatori pe care l-am folosit este Expedited Shipping Service care lucrează cu firma DHL. Experiență nouă dar benefică pentru că mi-am făcut cont EORI. Ce este si cum obținem un cont EORI.

          După preluarea coletului de la vânzător, DHL trimite destinatarului un mail prin care anunță aceasta și necesarul documentelor pentru vămuirea produselor. DHL poate presta serviciul de comisionar vamal contra unei plati de 100 RON plus taxe vamale ce se vor achita la livrare. Acest comision se poate ocoli având acest cont EORI.

Livrarea prin acești transportatori este cea mai rapida, aproximativ 8-10 zile lucrătoare.

Citește și:

Poți folosi următorul cupon de reducere pentru a obține discount la componente electronice:

Pentru alte cupoane de reducere apăsați aici

robofun.ro

Leave a Reply